Tek Kale - Spor Yazıları

28 Haziran 2006

Bijurnale devam

- Almanya sivrildi yine. Ben maça ısınmadan maç bitmişti.

- Meksika çok ilginç takım. Ne oynuyorlar, kim nerede oynuyor belli değil. Çok zorladılar Arjantin'i. Aralarındaki tek fark, hücumda bir tarafın ince paslar ve böyle manyak bir şu atma becerisiydi.

- Ericcson, sanki yardımcılarına şöyle hesaplar yaptırmış: hiç gol yememek üzere oynarsak tüm maç boyunca kazanacağımız faullerden kornerlerden bir gol atma olasılığımız nedir? Koca İngiltere'nin bu görünümü rezalet. Ne yazık ki kazanan hatırlanıyor, futbol değil ama aynı zamanda da futbol bir prestij oyunudur.

- Portekiz-Hollanda maçında topun oyunda kaldığını gören oldu mu II.yarıda? Hakemler maçın kontrolünü kaybediyor sarılar havada uçuştukça. En iyi örneği aynı adama 3 sarı çıkaran Graham Paul. Bu maçta da II.yarıda oyunun ne kadar durduğunun hesabını kaybetti hakem. O devrenin en az 10-12 dk. uzaması gerekirdi. 62-71 arası itişmeler sırasında bir dakika bile oyun olmadı.
Hollanda'nın kadrosu da yetmedi bence. Basit bir örnek ama Arsenal'de oynayan Fabregas ve Reyes İspanya'da yedek, Arsenal'de yedek kalan Van Persie, Hollanda'nın yıldızı. Özellikle orta sahaları çok yetersiz. Van Bommel, oynadığı zaman Barcelona'ya da uyamıyordu eksik tekniğiyle, Cocu 36 yaşında, Sneijder Hollanda milli takımlık adam değil. Tüm takım Robben'in gözünün içine bakıyor ama forvette de büyük bir uyumsuzluk, anlaşmazlık var. Topu getiren şut çekiyor, diğerleri de anında şikayet ediyor. Sonuçta Van Nistelrooy isyan ediyor, Van Basten da gole ihtiyacı olduğunda Hennegoor of Hesselink'i oyuna alıyor. Yazık.

- İtalya aynı eski İtalya sisteminde. Ama futbol geri çekildikçe onlar dengeli bir futbol oynar oldular. İki forvetleri, bir de forvetin arkasında bir adam oynatıyorlar hala.

- Ukrayna-İsviçre maçı akıllara durgunluktu. O kadar ki uzatmaları seyretmeyi unuttum. Neredeyse hiçbir hücum özelliği olmayan İsviçre'nin elenmesi gerekiyordu ama.

- Brezilya'yı gerçekten çok seyrettim. Bulduğum her yerde, G.Amerika şampiyonaları, Konfederasyon, G.Amerika elemeleri... Özellikle zamanında maç boyunca her maçta 10-15 dk.lık baskı kurarlardı karşı kalede. O baskıdan müthiş goller gelirdi. Ama hiç bu kadar berbat bir Brezilya görmedim. Genç oyuncularla biraz canlandıkları Japonya maçı hariç diğer üçünde ne savunmaları diğer favori takımların düzeyindeydi ne de hücumda doğru dürüst organize olabildiler.
Bugün Gana'nın savunmasını görünce en az 5 atmaları gerekiyordu. Oysa beraberliğe düşmemeleri şanslarındandı.

- Bir takım hücum oynar, diğeri geri yaslanırsa aralarında ciddi bir güç farkı yoksa savunma yapan çok daha şanslıdır. Yeni dünya futbolunun özeti bu. İspanya hücum oynayan soyu tükenmekte olan takımlardan. Onlar atak maçın çoğunda, Fransızlar geride bekliyor topluca. Ama tehlikeleri Fransa yakalıyor. İspanya'nın maç boyunca doğru dürüst gol pozisyonu yok. Fransa gibi savunması, ön liberoları olan bir takım sürekli 8-9 kişiyle savunma yaparsa İspanya'nın pozisyon bulması mümkün de değil. Böyle giderse soğuyacağım ben futboldan.
Bir de Raul'un forvet arkasında oynaması çok anlamsızdı. Luis Garcia'yı beğenmiyorsa Fabregas veya Xabi Alonso'yu ileri sürüp geriye Senna'yı alabilirdi, 'mutlu aşk yoktur' Aragones.


Bir süredir en iyi 11 yapacağım, yapayım artık:
Cech (Buffon, Van der Saar veya Hyslop da olabilirdi, maçı tek başına kazandırmadı belki hiçbiri ama orta zor her topu kurtardılar, hiç hata da yapmadılar),

Zaccardo (Sergio Ramos demiştim başta, unutmuşum Zaccardo'yu),
Cannavaro (başarılı adam adama mücadelede kupanın lideri, 2.den iki kat fazla neredeyse),
Ayala (tek başına defans, neredeyse adam, ileri oynadıkça takım çok yük biniyor gerideki üçlüye),
Lahm (Avrupa Ş.'ndan beri hayranıyım, sağ ayaklı sol bek Alman tehlikelerinin yarısının yaratıcısı);

Pirlo (o da tek başına orta saha resmen, hem savunmada hem hücumda şart İtalya'ya, çok sevdiğim Xabi Alonso da yedeği),
Maniche (hem mücadele gücü çok iyi, hem de yine tur getiren golü attı),
Maxi Roriguez (kupanın sürpriz yıldızlarından),
Riquelme (forvet arkasında başka bir alternatif bulamadım, birini unutuyorum sanki);

Klose (tartışmasız, hatta şu anda kupanın yıldızı, değeri bilinmedi bence yeterince geçen kupadan sonra),
Jaziri (elendiler ama çok iyiydi Tunuslu Jaziri).

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home