Tek Kale - Spor Yazıları

10 Haziran 2006

Takımlar, Gruplar

Gruplar ve favori görünenler:

A, Almanya: Almanya'nın 90'dan beri iyi bir takımı yok. Ama 2002'de en kötü hallerinde bile final oynadılar. 94'de Bulgaristan'a elendiklerinde ohh be nihayet demiştim. 98'de yine çeyrek finalde yine bir Balkan takımına elendiler. Bu sefer kötüsünün de kötüsü olarak görülseler de kadroları Alman liginin ağrılığını taşıyan oyuncular. Artı evlerindeler, artı çok gururlu bir uluslar. Beklenildiği kadar kötü olmayacaklar bence. Herşey çıkabilir onlardan, performansları en belirsiz takım onlar, ama final sürpriz olur tabi.
Gruplarındaki dört takım da eşit gibi. Polonya favori olsa da Kosta Rika geçenkinden iyi olabilir bu sefer. Ekvator 3. geldi G.Amerika'dan ama yüksek rakımın avantajı diyorlar. Böyle aşağılamayı çok seviyoruz, favorileri yüceltmek için herhalde. Polonya elenir, diğer üçünden hangisi çıkar bilemem.

B, İngiltere: İngiltere favori geliyor ama forvet sorunları büyük. Grupta oynayamayacak bir adamı kupaya götürme acizliği iyi hissettirmez oyunculara. Forvet olarak Owen-Crouch ikiliisinin yedeği yok, bir sakatlık, formsuzluk veya cezada. Ericsson'un kadroya aldığı 17 yaşındaki Walcott, kupanın en garip tercihi. Bu sezon Southampton'da birkaç maç iyi oynayıp goller atınca Arsenal'e transfer oluyor ama hiç oynamıyor, ilk 18'e bile giremiyor. Üstelik Owen sakatlıklara teşne, Crouch da tam H.Şükür gibi zaman zaman kafa yoldurabilecek biri. Bu forvet sorunu mutlaka bir yerde çarpar kafalarına.

En güçlü olmaları gereken orta sahaları da İngiltere'nin bir başka sorunu. Lampard ve Gerrard orta sahanın ortasında dünyanın en iyileri. Ama ikisi de takımlarında arkalarında bir ön libero ile oynuyorlar (Makalele ve Xabi Alonso). Ama milli takımda ön libero / defansif orta saha olarak kullanıyor onları Ericsson. Orta sahadaki diğer ikili, Joe Cole ve Beckham da çok kanatta kalıyor. Böylece forvetlerin arkası boş kalıyor, Lampard'la Gerrard'ın hücum yeteneğinden de yararlanamıyorlar.

İsveç'e sürpriz favori, forvetlerine süper dense de Larsson yaşlandı artık. Barcelona'da iyi hazırlanan gol pozisyonlarında etkili oluyor, tek başına değil. İbrahimoviç de uyumsuz ve istikrarsız. Gruptan Paraguay çıkar ve sonraki turlarda da birşeyler yapabilir diye bekliyorum. T&T'nin burada olması bile gereksiz. Onlarla 4 Concacaf takımı var, çok fazla.

C, Arjantin, Hollanda: Arjantin'e favori denmesi isminin Brezilya'dan sonra iyi gitmesinden bence. Orta saha ve forvet kadrosu en kuvvetli takım bence. Ama iki zayıf karınları var. Defansın yükünü çeken Coloccini çok dağınık, turnuvanın en garip isimli oyuncusu kalecileri Abbondanzieri de gayet kötü olabiliyor bazen. O zayıf karınlar bir yerde vuruyoır takımları. Geçen kupada kalecileri yüzünden elenmişlerdi zaten. Kötü bir frikik golü yiyip çıkaramamışlardı.

Hollanda, Romanya, Finlandiya ve Çeklerle aynı gruptaydı, 10 galibiyet ve 2 beraberlikle çıktılar. Ama o formülü kaybetmişler sanki. Avrupa S.'ndaki sorunları statik olmalarıydı, hazırlık maçlarında da öyleydiler. Grup maçlarındaki iki joker oyuncuları da yok şimdi. 'Adamım' Davids'i almadı Van Basten. Yedekten iki maç kazandıran Van Hooijdonk da doğal olarak yaşlandı. En büyük ümidimdi onlar benim için bu kupada, ama hazırlık maçları çok ümit vermedi. Ayrıca bu sezon Ajax'ta toplam 50 gol atan Van Venie'yi almadı Van Basten da benim ne oynadığını bir türlü anlamadığım Van Hennegoor of Hesselink'i aldı (ve değiştirsin artık bu adam adını, 'of' yerine 'de Hesselink' yapsın, alışamadım).

Sırbistan eleme maçlarında sadece 1 gol yemiş. Fildişi Sahili Afrika Kupası şampiyonu. Bu grubun oluşmuş olması her bakımdan rezalet. Takımları torbalara ayırıp torbaların içinde en ufak bir ayrım yapmadan her torbadan birer takım çekmek çok yetersiz bir sistem. Takımlara ağırlık verip eşitlik sağlamaya çalışmak lazım. Sonra, Hollanda'nın ilk torbada olmamasının hiçbir açıklaması olamaz. Sonra torbaları takımların ağırlığına göre ayırmadı uefa, Avrupa takımlarını eşit dağıtmaya çalıştı. Ama 14 Avrupa takımı ve 8 grup olduğundan birer Avrupa takımının olduğu gruplar Arjantin ve Brezilya'nın gruplarında olması gerekirken Arjantin'in grubunda 2 Avrupa takımı var, Meksika'nın birer. Herşey olabilir bu grupta, ama Fildişi elenir gibi geliyor bana. Umarım tuttuğum takımlar elenmez.

D, Meksika, Portekiz: Bu gruplar 2. tura çıkacakların en belirli olduğu grup bence. İkinci tura çıkacakların ikisi de başaltı favoriler. İkisi de sonuna dek gidebilir. En çok adı geçenlerden daha favori bence bu iki takım da. Scolari de çok önemli bir faktör. Grupları da şanslı ama şanssızlıkları 2. turda C grubu ile eşleşmeleri. O 2. turdan çıkan iki takım finale kadar gidebilir.

E, İtalya: İtalya en büyük favori bence. Tam bir takım çünkü, zayıf yerleri pek yok. Tek sorunları Totti'nin yeni yeni oynamaya başlamış olması ayağı kırıldıktan sonra. Ama grupları çok kuvvetli. Gana ısırabilir, ABD 2.tura çıkar, Çek C. ise yaşlandı bence takim olarak. Hollanda'nın grubunda onlarla yaptıkları iki maç dışında çok iyi performans sergilediler. Ama Nedved'lerinin en iyi zamanı geride kaldı artık. Rosicky onun yerini doldurabilirse birşey yapabilirler, ama bence gruptan çıkamazlar.

F, Brezilya: Brezilya ile ilgili daha önce yazdıklarımın özeti şu: Arjantin eleme grubunda 3-1 yendi Brezilya'yı, 1-2 ay sonra Konfederasyon Kupasında 4-1 yenildi. Brezilya'nın üzerine giden her iyi takım bu ikisini de yaşayabilir. Gruplardan sonra 4 eleme maçı var. Birinde eleme grubundaki maçı yaşamaları çok mümkün. Hatta keşke ilk turda elenseler de tüm kesin Brezilya diyenler apışıp kalsa. Hırvatistan kupanın sürprizlerinden olabilir. Avustralya sağlam takım, Japonya'nın da ne yapacağı belli olmaz. Hırvatlar ve Avustralya çıkar bence.
Ronaldinho çok etkili olamayacak bence.

G, Fransa: Kupanın hayal kırıklığı Zidane olacak. Geçti ondan. Ama Ribery patlayabilir. Çin'le oynadılar 2 gün önce. Yenemediler. Yani öyle görmek lazım, 90.dk.da 1-1'ken kendi kalesine çok güzel bir gol attı Çin. 2 dk. sonra da kalecisi orta sahadayken 3-1 oldu. İki pozisyonu da sürükleyen Ribery'ydi. Kore'nin performansı çok belirsiz olduğu için birşey söylemek zor ama ilk turda da elenebilirler yine.

H: İspanya: İspanya favori. Sadece kurt hocaları 'mutlu aşk yoktur' Aragones bir pislik yapabilir. Bu sefer diğer tüm kupalardan daha iyi olacaklar. Yarı finalleri bile yok daha. Tunus çıksın, Ukrayna elensin, Suudiler de göstersinler biraz tekniklerini.

Ama hepsinden önce Zico'nun sözünde (Brezil+31 eşit takım) çok doğru bir yan olduğunu düşünüyorum. Hiçbir kupada olmadığı kadar eşit olacak takımlar. Çok fazla sürpriz olacak. Hiç şans tanınmayan takımları çeyrek veya yarı finalde görebiliriz. Örneğin Sırplar ve Hırvatlar hiç beklenmedik şeyler yapabilir. Meksika ve hatta belki ABD bile. Paraguay ve Avustralya çok sağlam. Portekiz zaten çok sürpriz değil. Bunlardan birini finalde görürseniz şaşırmayın. Veya Avustralya veya Tunus'u, o kadar olmasa da, ceyrek finalde filan.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home