Tek Kale - Spor Yazıları

04 Nisan 2006

Kadınlara Futbolu Sevdiren Adam

Futbolla biraz olsun ilgilenenler bilir, İngilizler futbolun en güzelini oynamazlar. Ama futbolla yatıp kalkan bir ulus oluşları, 3.-4. ligde olsun takımlarına bağlılıkları ve geleneklerine düşkünlükleri ile tüm futbol tutkunlarının gönlünde İngiliz futbolunun yeri ayrıdır. Efsanevi takımlarını, şimdilerde daha çok menajer karşımıza çıkan efsanevi oyuncularını tanırız. Ama Adalıların en yetenekli oyuncusu olarak değerlendirilen George Best’i yeterince tanır mıyız?

Geçtiğimiz hafta içinde vefat etti George Best. Karaciğer rahatsızlığı nedeniyle uzun süredir beklenen bir ölümdü bu. Beraberinde, karaciğer nakline rağmen kendine bakmayışı ve içkiye hiç ara vermeyişi yüzünden organ nakli ile ilgili birçok tartışma yarattı. Ama nasıl Pele viagra reklamları ile değil, futbol mucizeleri ile hatırlanacaksa George Best’i de sahada gösterdikleri ile hatırlamak isteyecek futbolseverler.

Klasik bir deyimle, ‘belli bir yaşın altındakiler’ bu ismin ne ifade ettiğini bilmeyecekler. Ülkemizde belli bir yaşın üstündekiler de TRT’nin daha İngiltere Federasyon Kupası maçlarını daha tutkuyla yayınlamaya başlamadığı yılların yıldızını ancak haber köşelerinden bilecekler.

Vefatı üzerine İngiliz gazetelerinde çıkan yorumlar George Best’i seyrediyor olmanın, maçın atmosferinin veya oynandığı turnuvanın öneminin de üzerinde bir olay olduğunda birleşiyor. O yüzden belki de en çok hatırlanan golü iki büyük Benfica maçındaki golleri değil de sıradan bir lig maçında Sheffield United’a attığı gol: Orta sahada sağ çizgiye yakın bir yerde topu alır Best. Kaleye doğru sürmeye başlar, önüne gelen rakipleri birer birer geçer. Kaleye yaklaşırken defans oyuncuları onu aut çizgisine doğru sürüklerler. Çizgiye yarım metre kala kaleye döner Best ve herkes bu durumda ne yapabilir ki derken kalecinin üzerinden arka direğin içine doğru aşırtır.

Futbolla ilgilenmeyenlerin bile bu hafta Best ne yapacak bakalım diye stada geldiği söylenir. 17 yaşında Manchester United’da oynamaya başlar, 19’unda United’la lig şampiyonluğu yaşarken yıldız olur. Bir sonraki yıl, 1966’da Şampiyon Kulüpler çeyrek finalinde Eusebio’lu ve en formda yıllarını yaşayan Benfica ile eşlesirler. İngiltere’de 3-2 kazanırlarken Benficalı futbolcular turu Portekiz’de geçeceklerinden emindir. Son 5 yılda 4 kez Şampiyon Kulüpler finali oynayıp iki kere kupayı kazanmışlar, evlerinde 5 yılda yaptıkları 18 maçı da kazanıp ortalama 4 golün üzerinde atmışlardır. Ama Portekiz’e inişinde genç kizlarca bir pop yıldızı gibi karşılanan Best maçın başında iki gol atar, Manchester, tarihinin en görkemlisi olarak nitelendirilen maçı 5-1 kazanır.

İngiltere’de manşetler El Beatle olarak atılır. Ringo Starr’a benzeyen saç stili ve aynı yıllarda çıkıp aynı yıllarda yıldızlaşmasıyla 5. Beatle olarak adlandırılır.

1968’de en iyi sezonunu çıkarır ve İngiltere’ye ilk Şampiyon Kulüpler kupasını getirir. Finalde Benfica’yı uzatmada 4-1 yenerlerken takımda Bobby Charlton ve Nibby Stiles gibi ustalar olmasına rağmen gerçek yıldız 22 yaşındaki George Best’tir. Aynı yıl hem İngiltere’de hem Avrupa’da yılın futbolcusu ödülünü alır.

Ününü ve ismini spor sayfalarında bırakmaz. O yaşında Manchester’da bir butik ve iki gece kulübü açar. Ünlü modellerle İngiltere güzellik kraliçeleri ile anılmaya başlanır. İlk futbol ikonu haline gelmiştir.

Kuzey İrlandalı oluşu uluslararası kariyerini etkiler, futbol hayatını ‘dünya kupasına katılamayan en büyük yıldız’ olarak bitirir. Yine de seyredenler 1967’de İskoçya’ya karşı K.İrlanda’ya karşı oynadığı oyunu bir futbolcunun oynadığı en iyi maç olarak tanımlarlar. Üç yıl sonraysa yine bir İskoçya maçını hakeme çamur attığı için kırmızı kart görerek tamamlar. İkisi de George Best’i tanımlayacak iki maç: birisi büyüleyici, diğeri kendini yokedici.

Kariyeri genç yaşta, daha 24’ünde düşüşe geçer. Kulubün çeşitli yöneticileri ve menajerleri ile kavgalıdır. Birkaç kere ayrılma noktasına gelir ve bitmek bilmeyen içki sorunu yüzünden sorunlu geçen üç yıldan sonra 1974’de 27 yaşında United’dan kovulur. Daha sonra on yıl boyunca ara ara çeşitli ikinci sınıf İngiliz ve Amerikan takımlarında oynasa da kariyeri aslında orada biter.

Burada bir futbolsever için aslında en etkileyici olan, yaşadığı içki ve zevk hayatına rağmen 37 yaşına dek futbol oynamayı sürdürmesidir. Hala oynayan 39’undaki Romario 38’indeki Teddy Sheringham’da olduğu gibi, sahada olmayı çok seven futbolcularda görülen bir özelliktir bu.

Sahada herşeyi yapabilmesiyle ünlüdür George Best. İlk yıllarda kanat oyuncusu olarak başlar. İki ayağını da kullanabildiği için hem 7 numara hem de 11 numara (klasik sağ ve sol açık) oynayabilmektedir. Ama top hakimiyeti, kurnazlığı ve ikili mücadelelerdeki başarısı ile orta saha ve hücümda her mevkide oynar.

George Best’e ve futboluna çeşitli ‘en’ler yakıştırılır. Ama o hem saha içinde hem saha dışında özgündür. Ve özgünler karşılaştırmaya, listelere gelmez.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home